Europas rökförbud: en farlig vana

Du sitter vid ett litet rundabordssamtal på en terrass som smuttar på en kopp kaffe. Runt omkring dig är det glada Buzz som skapats av andra chattar, kanske njuter av en öl eller ett glas vin. Några äter också. Vissa njuter av en cigarett med sina drinkar, och en man är till och med röka ett rör. Servitörer skynda fram och tillbaka, ta och leverera beställningar.

I själva verket, du kanske inte behöver blunda. Du kan läsa detta på just ett sådant kafé, någonstans i Europa. Den mellowness, avslappnad kombination av sällhet, arbete (några av de kunder som bär kostymer) och milda laster. Det är en omislöst europeisk scen, bekant från Bryssel till Brindisi.

Välfinansierade anti-rökning förkämpar nu uppmanar förbud i de mest privata av utrymmen, också: folks bilar och även deras hem. I Litauen skulle den nyligen föreslagna lagstiftningen förbjuda användningen av tobaksprodukter på lägenhetens balkonger och terrasser. I Finland kan kommunerna redan införa rökförbud och vape på privata balkonger. I Lettland är privata platser underkastade en lag om skydd av barn som föreskriver att ett barns exponering för tobaksrök utgör en form av fysisk misshandel.

Är vi i Europa verkligen inför utsikterna för statstjänstemän knackar på dörrar sent på kvällen för att kontrollera om vi har varit rökning vid köksbordet? Detta kan låta alarmerande, men det är det inte. Samhället är på väg mot tobaks förbudet, och det innebär en påträngande verkställighet som hotar omsorgsfullt vårdas i Europeiska traditioner med respekt för individens frihet och integritet.

Ni kanske tror att tobaksfrågan är obetydlig, men restriktionerna på detta område kommer snabbt att spridas (och sprids redan) till andra. Just denna månad, med hänvisning till rökförbud som en plan, Storbritanniens tidigare Chief Medical officer, Sally Davies, krävde ett förbud mot att äta och dricka på kollektivtrafiken.

Roten till denna trend är en förskjutning av motivationen hos antitobaksaktivister. Ursprungligen var de olika förordningarna kring försäljning av tobak relaterade till de tydliga faror som rökning utgör för hälsan hos rökare. Nu, med hänvisning till oron över dem som utsätts för andra människors rök, har kampanjen förvandlats till ett slags moraliskt korståg mot tobak. Förkämpar nu vill förbjuda människor från att röka även om det inte utgör något hot mot någon, men rökare själva.